
Referenser

Referenser, fotografiska uppdrag och publikationer, urval 1990 – 2022
Referenser
Skärgårdsstiftelsen
Viking Line
Birka Cruises
Waxholmsbolaget
Strömmakanalbolaget
Transatlantic
Tallink-Silja
Destination Gotland
Sv. Sjöfartstidning
Sjöfartsverket
Stena Line
​
National Geographic
Geo
DNV-GL
Merian
SXK
Statens Maritima Museer
Statens Fastighetsverk
Posten
Naturskyddsföreningen
Värmdö Kommun
Hållbara Hav
Sjöfartsverket

Relationer runt Östersjön
Sjöfartsverket Sverige
Länsstyrelsen Gotland
Svenska Fyrsällskapet
Finlands Fyrsällskap
Søfartsstyrelsen Danmark
​
​
Estonian Maritime Adm.
Gdansk Maritime Museum
Russian Geographic Society
Kurzeme Tourist Assoc. LV
​
​
​
Ett trevligt samarbete mellan Sjöfartsverket och Magnus Rietz inleddes redan på 1980-talet då myndigheten framförde en önskan om att ett antal fyrar i landet dokumenterades. Med tiden vidgades kontakterna till andra avdelningar inom verket vilket utvecklat sig till bildproduktion för flera av dess övriga verksamhetsgrenar såsom isbrytning, båtsportkort, kalendrar och olika informationstrycksaker. Ett fint förtroende med många spännande uppdrag.
Tallink-Silja

Fotografering av olika rederiers fartyg har under många år sysselsatt Magnus Rietz. Att skildra fartyg till sjöss kräver en hel del. Framför allt är det väder och ljus som ska fungera. Det gör de inte alltid. Man får istället vara beredd att rycka ut när förhållandena kan spås samspela. Då kan det vara flera timmars gångtid med egen båt för att möta upp med fartyget ifråga. Och så ibland spelar vädret likväl ett spratt. Det hinner mulna eller på annat sätt sjangsera. Jaha, då är det bara tillbaka hem igen… Men när det väl beger sig är mäktiga fartyg oerhört spännande att gå nära och fotografera. Uppdrag har utförts för en rad rederier i Östersjön. Tallink-Silja är ett av dem.
Svenska Kryssarklubben

Tidskriften På Kryss och Till Rors är SXK:s huvudorgan sedan 1930-talet. Publikationen har ändrat skepnad ett flertal gånger. Redaktörer har kommit och gått. Under tjugotalet år försåg Magnus Rietz flera av dessa med ett stort antal omslagsbilder. Dessa speglade segling och båtliv i stort och smått på Östersjön. Man ville skildra det lite mer småskaliga båtliv som försiggick decennierna innan millennieskiftet. Det fick gärna också framträda en aning sinnlig känsla i bilderna. Detta var ett privilegium att få dela med sig av till den stora seglarfamilj som SXK faktiskt utgör. Så skedde även i den 2009 utkomna årsboken Norrlandskust där MR fick äran att flygfotografera hamnar från Öregrund till Haparanda. Ett helt underbart uppdrag med Östersjön så vacker den bara kan bli.
Waxholmsbolaget

Waxholmsbolaget alla fartyg och destinationer blev en nära nog oändlig fotoresa att åka på men med ett sorgligt slut. Det som förändrades var WB:s uppgående i SL vilket helt släckte detta ärevördiga rederis framtoning. Väldigt synd då de W-märkta båtarna hör till våra allra främsta symboler för skärgård, sommar och semester. Visst seglar de än runt bland alla öar och bryggor men man får nu dessvärre endast klicka sig fram på tråkiga hemsidor och leta i tidtabeller istället för att drägla över färgglada broschyrer med glittrande fjärdar, måsar och ångande skorstenar. Vilka är en sann glädje att få ha varit delaktig i.
Statens Maritima Museer

Sjöhistoriska Museet bjöd 2006-07 in Magnus Rietz att tillsammans med marinmålaren Göran Edvard Johansson ställa ut ett större antal fotografiska bilder och oljemålningar under titeln Sjömärken – Kustens Konstverk. Utställningen åtföljdes av utgivandet av en stor konstbok med samma titel. Senare gick utställningen vidare till Västernorrlands Länsmuseum, Sjöfartsverket i Norrköping samt Ihre Kvarn på Gotland. Tidigare utställningar har i urval varit om isbrytning visad ombord på isbrytaren S:t Erik, på Kapstadens marinmuseum samt om fyrar på Marinmuseum Karlskrona.
Strömma Kanal

Ett fantastiskt maritimt kulturarv upprätthålls i Stockholms skärgård av rederi Strömma Kanal. Med ett tjugotal äldre fartyg, en del klassiska, trafikerar man huvudstadens många kanaler och omgivande farvatten. Dessa vita båtar utgör ett oerhört starkt inslag i stadsbilden såväl som i skärgården. Nästan som ingående i varumärket Stockholm.
Flera fartyg ur flottan har passerat hundraårsstrecket och omhändertas minutiöst. Att få fotografera dessa i vackra stadsmiljöer och ute på skärgårdsfjärdarna är ett hedersamt uppdrag som ställer stora krav på närvaro vid rätt tillfälle på rätt ställe om man vill göra dem rättvisa.
Skärgårdsstiftelsen

Under ett drygt tiotal år, huvudsakligen 2003-2012, var Magnus Rietz knuten till Skärgårdsstiftelsen som fotograf. Stora delar av dess förvaltade områden och fastigheter besöktes och dokumenterades alltefter uttryckta önskemål under denna period. Från Örskär i norr till Landsort i söder, från Grinda i väster till Skarv, Röder och Svenska Högarna i öster. Sommar som vinter. Bildmaterialet presenterades varje år i en ny upplaga av stiftelsens områdesguide Skärgårdsnatur, på utställningsmaterial samt på hemsida såväl som i artiklar i tidskriften Stångmärket. Efter tio års fantastiskt roligt och spännande, men med tiden ganska likartat arbete, kändes det emellertid bäst om uppgiften övergick till andra krafter. Hjärtat förblir dock alltid vid alla dessa underbara miljöer vilka än idag gärna avnjutes vid besök, fast numera med lite mer varierade fotografiska uppdrag.